dinsdag 29 december 2009

Oud-raadslid mishandelt deurwaarder

John de V. (41) uit Hollandscheveld, oud-raadslid voor Leefbaar Hoogeveen, is vandaag door de Asser politierechter schuldig bevonden aan de mishandeling van een belastingdeurwaarder, die vorig jaar maart bij De V. op de stoep stond. Hij ging de man met een piketpaal te lijf en werd voor zijn daad veroordeeld tot 60 uur werkstraf. Ook moet hij het slachtoffer ruim 400 euro schadevergoeding betalen. De V., die momenteel in Tsjechiƫ woont, kondigde direct hoger beroep aan.

Uit het verhaal van de officier van justitie bleek dat De V. eerst zijn honden op de deurwaarder afstuurde, toen deze zijn afgesloten erf betrad. Vervolgens pakte hij een piketpaal en ging de man te lijf. Om erger te voorkomen nam de deurwaarder De V. in een greep en werkte hem naar de grond. De vader (en buurman) van het oud-raadslid, die op het lawaai afkwam, deelde ook nog enkele klappen uit, maar zal bij gebrek aan bewijs niet worden vervolgd.

De V. liet een heel ander verhaal horen. De deurwaarder, die zich namens de gemeente Hoogeveen bezighield met de inning van de onroerende zaakbelasting, zou zich zonder aankondiging op zijn erf hebben begeven. "Hij zei niet wie of wat hij was. In Oost-Europa heb ik vaak met de maffia te maken. Ik heb al eens een pistool tegen mijn hoofd gehad. Als er dan zomaar iemand mijn erf oploopt, dan word ik angstig. De maffia is overal."

Volgens De V. was het de deurwaarder die hem aanviel met de stok, waarna hij zich verweerde. De officier van justitie en de rechter geloofden hem niet. Volgens de rechter is het standaard dat iemand 'in zo'n positie' zich legitimeert. Bovendien verklaarde de echtgenote van De V. dat ze de mannen met elkaar hoorden praten. Angst voor de onderwereld in Oost-Europa was in deze zaak volgens de rechter 'volstrekt onvoldoende' voor een beroep op noodweer.

De aanklaagster eiste celstraf, maar de rechter legde een werkstraf op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten